“Dah Nampak Tali Gantung, Apa Pun Tak Guna,”- Lelaki Ini Beri ‘7 Nasihat Penting’ Buat ‘Kaki Travel’ Ketika Di Lapangan Terbang!!

19 Jan – Baru-baru ini telah tular dilaman sosial seorang wanita rakyat Malaysia yang ditahan oleh Pihak Kastam Australia kerana menjumpai kotak berisi duit berjumlah AUD26 ribu.

Kotak itu didakwa dikirim oleh kakitangan agensi pelancongan yang beliau gunakan untuk ke Australia. Menurut staff berkenaan, di dalam kotak tersebut cuma ada keropok dan juga Milo yang dikatakan sukar didapati di Australia.

“Dah Nampak Tali Gantung, Apa Pun Tak Guna,”- Lelaki Ini Beri ‘7 Nasihat Penting’ Buat ‘Kaki Travel’ Ketika Di Lapangan Terbang!!

Perkara sebegini harus dijadikan pengajaran kepada sesiapa yang suka melancong, terutamanya ke luar negara. Jangan sesekali menerima apa-apa bentuk bungkusan, kotak dan sebagainya untuk didaftarkan atas nama anda.

Seorang pengguna Facebook yang juga ‘backpaker’ bernama Mazlan Zonan, telah berkongsi beberapa nasihat kepada rakyat Malaysia khususnya kepada yang selalu berada di lapangan terbang.

Menurut beliau, ada beberapa isu yang pernah berlaku di lapangan terbang untuk dijadikan pengajaran buat pengembara tegar. Memang isu ini nampak kecil tetapi jika diambil mudah, mampu membawa anda ke tali gantung.

“Dah Nampak Tali Gantung, Apa Pun Tak Guna,”- Lelaki Ini Beri ‘7 Nasihat Penting’ Buat ‘Kaki Travel’ Ketika Di Lapangan Terbang!!

Gambar Hiasan

Mazlan juga menulis, jangan menerima apa-apa kiriman daripada orang lain terutama yang sudah siap dibungkus dan jika barang yang baru anda beli dinasihatkan agar bungkus sendiri untuk tidak timbulkan apa-apa masalah kelak.

Selain itu, jangan sesekali satukan beg anda dengan kawan yang baru dikenali melalui group travel. Lebih baik daftar masuk secara berasingan dan membayar lebih untuk itu asalkan anda selamat pergi dan pulang.

Tambah Mazlan lagi, jangan sesekali berani untuk memegang barang orang yang tak dikenali di lapangan terbang. Jika ada yang meminta anda pegangkan untuknya, minta sahaja dia meletakkannya di pondok polis atau kaunter-kaunter yang sepatutnya.

Isu travel agent yang di tuduh cuba seludup duit melalui client dia tu patut di jadikan pengajaran buat traveller-traveller yang selalu singgah di airport. Issue ini berat. Bukan isu kecil. Nasib baik duit kalau dadah?

Ade beberapa isu di airport yang pernah berlaku untuk kita jadikan pengajaran di masa depan. Nampak remeh tapi bila kena batang hidung dan nampak tali gantung nak senyum pon tak lalu bang.


“Dah Nampak Tali Gantung, Apa Pun Tak Guna,”- Lelaki Ini Beri ‘7 Nasihat Penting’ Buat ‘Kaki Travel’ Ketika Di Lapangan Terbang!!

Gambar Hiasan

1. Jangan terima kiriman dari orang lain yang tak pasti hujung pangkalnya…apa lagi yang sudah siap di bungkus.. kalau barang2 baru yang di beli sebaiknya anda bungkus sendiri…supaya tidak ada benda-benda terlarang di bawa bersama melintasi border control..

2. Jangan combine bag dengan travel buddies yang baru kenal kat group2 travel.. biar la check in asing2 dan bayar lebih.. kita tak tau apa yang ade dalam bag kawan tu… kecuali travel buddies anda jenis boleh share spenda ngan anda ok la…

3. Jangan pernah biarkan begpack anda tidak berbalut/ tanpa raincover.. boleh membuatkan anda kehilangan nyawa… kerana ada sindiket yang akan menyelitkan barang2 terlarang di beg anda… kalau anda lepas beg anda akan di curi.. kalau anda xlepas anda mungkin akan ke dalam dan mungkin akan jadi banduan akhir…

4. Jangan berbaik hati offer anda punya space luggage untuk orang2 yang overweight luggage yang berada di depan or di sebelah anda… kalau nak tolong die beri duit lebih baik untuk keselamatan anda dari beri space luggage anda… even telebih 1 2kilo jgn la bagi depa checkin beg bawah nama anda… kalau 1 2kilo tu semua ganja tak pasal2 masuk bawah akta 39B = mati

5. Jangan pernah pegang barang orang lain semasa di airport… kalau ade orang mintak tolong suruh je dia letak dekat pondok polis,kaunter information atau mana la yang selamat untuk bag dia, yang penting bukan di tangan anda… walau yang mintak tolong tu maria ozawa sekali pon tolong la jangan pegang kan.

“Dah Nampak Tali Gantung, Apa Pun Tak Guna,”- Lelaki Ini Beri ‘7 Nasihat Penting’ Buat ‘Kaki Travel’ Ketika Di Lapangan Terbang!!

Foto: Mazlan Zonan

6. Kalau anda berada di surau dan kasut anda hilang, jangan pakai kasut yang di tinggalkan di surau tersebut, mungkin kasut itu dah di selitkan dadah dan cuba menjadikan anda keldai untuk melepasi border control.. kalau anda lepas akan ada orang yang pulangkan kasut anda dengan alasan tertukar semasa di surau…

7.jangan pernah tinggalkan beg anda tanpa pengawasan, bawak saja kemana anda pergi walau ke toilet sekali pon takut di masukkan benda2 terlarang oleh sindiket2 tertentu…

Ada kisah benar, pasal seorang pemuda yang mana beliau sudah arwah di tali gantung.. semasa di airport berhampiran tandas seorang lelaki tergesa2 hendak masuk ke tandas (macam org cirit)dan meminta dia pegang briefcase dan terus berlari masuk ke toilet, kurang dari 5minit pemuda itu telah di kepung dan ternyata di dalam briefcase itu adalah dadah. Lelaki yang lari ke tandas tu dah hilang entah kemana.
Ps:- cerita ini di ceritakan oleh sepupu pemuda itu, kalau cerita ini tipu ambil je pengajaranya bukan persoalkan kerja polis..

Apa-apa hal, happy traveling guys. Stay safe. Jangan baik sgt, selfish bertempat. 

Sumber: ceritapress.today

Via:Suara Media

 

 

KISAH HIDAYAH AZMIL MUSTAPHA. SEGALANYA BERUBAH APABILA BERTEMU PEMANDU TEKSI PAKISTAN DI NEW YORK

Alhamdulillah, hari ini kami dapat mendengar kuliah yang disampaikan oleh Tuan Haji Mohd Azmil Bin Dato’ Mustapha atau dulu pernah dikenali sebagai Ali Setan.

Beliau kini sedang belajar di Syria dan pulang seketika ke tanahair. Kami sempat menjemput beliau untuk memberi tazkirah di surau pejabat kami. Janggutnya sudah putih melepak dan panjang.

Pada permulaan, beliau menceritakan bagaimana dia menjadi baik. Saya pernah membaca artikel yg sewaktu dia menjadi artis , apabila pulang ke rumah beliau suka menonton bacaan Al-Quran dan terjemahan di TV1 tiap malam sebelum siaran TV tamat.

Rasanya bacaan itu tiada lagi sekarang. Hal ni tak pula diceritakan pd hari ini.

Menurut beliau dia mula ingin menjadi baik apabila berkunjung ke New York untk menghadiri bengkel perfileman selama 3 bulan.

Beliau merancang untk tinggal di rumah kawannya di New York. Beliau berjanji untk pergi ke sana pd hari Jumaat tetapi oleh kerana terlalu excited, beliau ke sana pd hari Selasa.

Kawannya tak bersedia menerima beliau kerana sepatutnya beliau hadir pd hari Jumaat. Tanpa tempat tuju, beliau menaiki teksi dan menyatakan ingin ke New York.

“New York besar tuan, ke mana ?” tanya pemandu teksi berbangsa Pakistan.
“Saya tak tahu..” jawab Ali Setan.
“Kau ni Orang Islam ke? tanya pemandu teksi.
“Ya. Islam” jawab Ali Setan.
“Kalau aku bawa kau ke Masjid, ok? tanya pemandu.
“Boleh juga” balas Ali.
“Walaupun di Malaysia jarang-jarang ke masjid, di New York ke masjid pula”, kata Ali di dlm hati.

Oleh kerana pd masa itu sudah masuk waktu solat, Si pemandu teksi jg solat di masjid. Ali jg turut sama. Akhirnya Ali dpt menumpang tidur di masjid di New York selama beberapa malam.

Beliau turut solat di sana. Beliau berfikir, bila pulang ke Malaysia nanti beliau ingin berubah menjadi baik. Inilah antara titik perubahan beliau. Untuk perkongsian ilmu pd hari ini.

Beliau berkongsi tujuh perkara yg sunnah yg beliau sendiri telah amalkan. Ianya adlh :
1. Solat Tahajud.
Ustaz Azmil mula solat tahajud apabila terpaksa menjaga anaknya ketika usianya 4 bulan. Ketika itu beliau bercerai dgn isterinya. Anaknya suka bangun pd pukul 3 pagi. Beliau mengambil kesempatan untk solat tahajud dan merasa nikmat solat tersebut.

2. Membaca Al-Quran
Sewaktu waktu dahulu beliau tak pandai membaca Al-Quran. Pada masa itu beliau tak hafal Al-Fatihah. Beliau terpaksa menulis Al-Fatihah dlm tulisan rumi jika ingin solat. Alhamdulillah beliau kini telah hafal banyak surah.

3. Solat Berjemaah di Masjid
Beliau cuba solat 40 waktu di masjid. Banyak dugaan yg dihadapi seperti selepas 30 waktu ada bermacam-macam perkara berlaku seperti birthday mak beliau, sepupu kahwin dsb. Akhirnya beliau berjaya solat 40 waktu dan sekarang tetap melakukannya.

4. Solat Dhuha
Dhuha sebagai anak kunci rezeki. Ustaz Azmil pernah menyimpan sebanyak RM3 juta sewaktu menjadi artis. Duit berkenaan habis dlm masa 2 tahun sahaja. Ketika pergi ke Syria, beliau sudah mengamalkan solat Dhuha.
Duitnya habis selepas 3 bulan setengah, tapi rezeki beliau dan keluarga di sana tak pernah putus. Beliau telah pulang ke Malaysia sebanyak 7 kali dlm masa 3 1/2 tahun. Tidak termasuk ke tempat lain seperti London, Brussel, Dubai, etc.

5. Bersedekah
Adat di Syria ialah guru akan memberi makan / barang kepada anak murid. Ustaz Azmil mengajar bahasa Inggeris di sana kerana beliau fasih berbahasa Inggeris. Selepas kelas di rumah beliau, anaknya akan memasak makanan. Pada suatu hari selepas memasak, semua bahan makanan seperti beras, ayam, dsbnya habis. Alhamdulillah keesokan harinya ada orang menghantar seguni beras dan bahan-bahan masakan lain.

6. Sentiasa Berwuduk
Apabila berwhuduk, malaikat akan berdoa meminta keampunan ke atas orang yg berwudhuk.

7. Sentiasa Beristighfar kepada Allah
Selalulah meminta ampun dan bertaubat kepada Allah agar Allah mengampunkan dosa-dosa kita.

Semoga bermanfaat.

Sumber:FB AZEMI ALI.

Kredit:Detik Media

 

 

 

Panduan Solat Sunat Taubat Dengan Ringkas Dan Padat. Kalau Berzina Taubat Nasuha !!

CARA SOLAT TAUBAT
Tahniah kerana anda sedang membaca artikel ini. Orang yang klik perkara baik seperti ini, mudah-mudahan diberikan hidayah oleh Allah untuk menjadi lebih baik. Bayangkan, dari banyak-banyak artikel di Internet ini, anda tergerak untuk membaca tentang cara solat taubat. Bukankah itu satu petanda baik? Bukankah Allah sedang ingin membantu kita?

Tidak dapat dinafikan, sebagai manusia, kita sememangnya selalu melakukan kesilapan. Namun, Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Jika Allah gerakkan hati kita untuk mencari panduan dan cara solat taubat, sudah tentu ini satu langkah kecil untuk perubahan yang lebih besar.

Jika dikenang dosa yang lalu, rasa kerdilnya diri kita di sisi Allah. Ada yang pernah melanggan pelacur. Ada yang berdua-duaan sebelum kahwin. Ada yang bersekedudukan dengan suami orang. Ada yang pernah bersama isteri orang. Ada yang pernah gugurkan kandungan. Ada yang menyesal melakukan zina berulang-ulang kali.

Ada pula yang sesal kerana kurang ajar dengan ibu-bapa, yang kini mungkin sudah meninggal dunia. Ada yang berantakan kerana harta peninggalan dan putus saudara. Ada yang minum arak dan sesal dengan perbuatan semasa muda dahulu. Ada isteri yang menipu suami. Ada suami yang sanggup berdusta dengan isteri. Ada rakan sekerja yang sanggup tikam belakang dan memburukkan rakan lain. Terlalu banyak jika mahu disenaraikan disini.

Tidak kira apa sahaja dosa yang kita lakukan, samada kecil atau besar, mohonlah keampunan dari Allah. Apa yang kita perlu buat ialah ikhlaskan hati dalam memohon ampun pada Allah. Tidak cukup dengan itu, perlu belajar cara solat taubat agar kita rasa lebih dekat dengan Allah.

cara-solat-taubat-nasuha-ringkas-1

cara-solat-taubat-nasuha-ringkas-2

cara-solat-taubat-nasuha-ringkas-3

cara-solat-taubat-nasuha-ringkas-4

cara-solat-taubat-nasuha-ringkas-5

Berikut ialah teks gambar di atas tentang panduan dan cara solat taubat:

Sembahyang Sunat Taubat

Sembahyang sunat Taubat bererti sembahyang memohon keampunan dan taubat Nasuha daripada Allah SWT Sembahyang ini dilakukan sebanyak dua rakaat. Asas sembahyang ini ialah:

Menyesal di atas segala perbuatan dosa yang dilakukan.
Menyucikan diri daripada perbuatan dosa dan berhenti daripada melakukan maksiat serta meminta ampun di atas apa yang telah dilakukan daripada Allah SWT, memohon maaf kepada manusia terhadap dosa yang berkaitan dengan harta benda, maruah dan jiwa. Mengqadhakan segala apa yang telah terluput seperti amalan-amalan sembahyang, puasa dan lain-lain sekadar yang termampu.
Berazam tidak akan melakukan lagi segala perbuatan tersebut serta menjauhkannya.
Cara Mengerjakannya

Lafaz Niat:

lafaz-niat-solat-taubat

Maksudnya: “Sahaja aku sembahyang sunat Taubat dua rakaat kerana Allah Taala.”

Bacaan

Pada rakaat pertama hendaklah baca surah al- Fatihah dan surah al-Kafirun.
surah-al-kafirun-rakaat-pertama-solat-taubat

surah-al-kafirun-rakaat-pertama-solat-taubat

Pada rakaat yang kedua pula hendaklah baca surah al-Fatihah dan al-Ikhlas.

surah-al-ikhlas-rakaat-kedua-solat-taubat

Kemudian selepas salam bacalah wirid dan istighfar ini:

wirid-istighfar-solat-taubat

dan akhirnya bacalah doa yang biasa dibaca untuk memohon keampunan dan taubat daripada Allah SWT.

Doa taubat juga boleh dibaca secara beramai- ramai seperti berikut:

doa-taubat-astaghfirullah

Maksudnya: “Aku minta ampun dari Allah.” (3X)

doa-taubat-kembali-pada-allah

Maksudnya: “Kami bertaubat kepada Allah dan kami kembali kepada-Nya.”

doa-solat-taubat-menyesal

Maksudnya: “Kami menyesal atas apa yang telah kami lakukan.”

doa-solat-taubat-berazam-tidak-mengulangi

Maksudnya: “Dan kami berazam tidak akan mengulangi lagi dosa-dosa tersebut buat selama-lamanya.”

doa-solat-taubat-berlepas-diri-dari-agama-selain-islam

Maksudnya: “Dan kami berlepas diri dari segala agama yang bertentangan dengan agama Islam.”

doa-solat-taubat-naik-saksi-allah-maha-esa

Maksudnya: “Dan kami naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah yang Maha Esa dan tiada sekutu bagi-Nya.”

doa-solat-taubat-nabi-muhammad-saw-pesuruh-allah

Maksudnya: “Dan kami naik saksi bahawa Nabi Muhammad pesuruh Allah, selawat dan salam ke atasnya.”

kami-redha-allah-sebagai-tuhan-kami

Maksudnya: “Kami redha Allah sebagai tuhan kami.”

dan-agama-allah-sebagai-agama-kami

Maksudnya: “Dan agama Allah sebagai agama kami.”

selawat-dan-sejahtera-kepada-nabi-muhammad-saw

Maksudnya: “Selawat dan sejahtera ke atas Nabi Muhammad SAW sebagai nabi dan rasul.”

pelihara-nabi-muhammad-saw-dan-keluarga

Maksudnya: “Ya Allah peliharalah ke atas nabi Muhammad SAW, keluarganya dan para sahabatnya, semoga selamat sejahtera.”

berlakulah-lembut-pada-kami-dan-orang-beriman

Maksudnya: “Berlakulah lembut dan belas kasihan ke atas kami serta orang-orang yang beriman.”

Akhir kata, semoga artikel tentang cara solat taubat ini dapat mendekatkan diri kita pada Allah. Sama-sama berdoa agar kita sentiasa hidup dalam lindungan dan rahmat Allah.

sumber nasihatustazz

Via:Tazkirah Ilmu Islam

 

BIAR BETUL….Tiada Pilih Kasih Dalam Hukum Hudud Anak Raja SAUDI Ini Dihukum Rejam Sampai MATI Kekasihnya Dipancung Hingga PUTUS Kepala Kerana ZIN4

 

pasangan bisa hidup bersama hingga maut memisahkan amat romantik. Tetapi, hubungan antara lelaki dan wanita diatur secara ketat dalam Islam. Tujuannya adalah agar hubungan lelaki dan
perempuan tetap sesuai dengan kaidah agama dan etika kesopanan.

Hukum Islam ini ditegakan dengan tegas di negaranegara tertentu seperti misalnya Arab Saudi. Arab merupakan negara yang terkenal paling ketat membuat peraturan supaya pria dan wanita tidak saling berbaur dan berzina.

Saudi akan menghukum siapa saja yang melakukan zina dengan hukuman Rajam. Hukuman ini tanpa pandang bulu. Ini dibuktikan sendiri oleh Saudi saat seorang puteri kerajaan yaitu Mishaal binti Fahd al Saud yang merupakan Putera Muhammad bin Abdulaziz, kakak Raja Khalid bin Abdulaziz Al Saud.

Mishaal merupakan perempuan muda yang berjiwa bebas dan jujur. Seisi istana sayang dengannya. Keluarga kerajaan menyukai dia. Mishaal adalah gadis yang senang menuntut ilmu dan terpelajar.

Mishaal mendapatkan bantuan dari keluarga Arab untuk belajar sampai ke seluruh penjuru dunia. Semua diberikan oleh kerajaan pada gadis tersebut. Hingga suatu ketika, dia menuntut ilmu ke Libanon.

Mishaal yang sudah cukup umur dan jiwa muda yang membara, bukan hanya untuk menuntut ilmu semata, tapi juga jatuh cinta. Perempuan ini bertemu dengan seorang pemuda Lebanon bernama Khaled alShaer Mulhallal. Sebut saja dia Mulhallal.

Benih-benih Cinta Terlarang Puteri Arab Saudi

Perasaan di antara Mishaal dan Mulhallal makin mengembang dari hari ke hari. Pemuda yang telah
membuat puteri Arab Saudi itu jatuh cinta, sesungguhnya adalah keponakan dari Duta Besar Arab Saudi di Lebanon. Namun sungguh, dia memang bukan siapasiapa bila dibandingkan dengan status Putri Mishaal.

Di sisi lain, keluarga kerajaan sudah menjodohkan sang putri dengan pria yang sederajat. karena menganggap kalau gadis itu sudah cukup umur untuk menikah. Keinginan Mishaal belajar ke Lebanon, sebenarnya hanya usaha melarikan diri dari perjodohan tersebut. Tapi cinta memang tidak memandang latar belakang.

Mishaal terlanjur dimabuk cinta oleh pesona Mulhallal yang juga menuntut ilmu di Lebanon. Cinta membuatnya lupa segalanya. Lupa kalau dia seorang putri raja, lupa perjodohan, lupa keluarga. Dan cinta itu, menggiring nasib keduanya pada maut yang buruk. Sudah jelas kalau cinta
Mishaal dan Mulhallal tidak akan disetujui oleh keluarganya.

Sang puteri dan lelaki yang dicintainya merancang untuk melarikan diri. Perempuan itu memalsukan kematiannya, seolaholah ia mati tenggelam dan tubuhnya tidak ditemukan. Taktik ini digunakan untuk mengulur waktu. Sehingga ia bisa menyamar ke bandara sebagai seorang pria, meninggalkan tanah airnya untuk hidup bersama pria yang ia cintai selamalamanya.

Namun sayang, akhirnya ia tertangkap di Bandaraya Jeddah. Alarm di Bandara berbunyi nyaring. Mishaal digerebek banyak sekuriti. Saat itu ada pemuda yang sempat berusaha menyelamatkannya, tapi sayang mereka dikepung terlalu banyak penjaga. Para penjaga memisahkan mereka hingga berurai air mata, konon pemuda itu adalah Mulhallal. Akhirnya sang putri dikembalikan ke keluarganya.

Dan yang lebih mengerikan, hukuman berat telah menanti mereka. Usaha Keluarga Menyelamatkan Sang Putri Karena tuduhan perzinahan perlu 4 orang saksi lakilaki dan kesaksian diri dengan 3 kali mengucapkan Saya berzina.Hukuman Mati Kasus Mishaal sebenarnya masih bisa ditutupi.

Keluarga berusaha melindunginya.Sang raja membujuknya dengan meminta Mishaal untuk tidak mengaku apaapa agar selamat dari hukuman, yang penting ia tidak bertemu lagi dengan Mulhallal. Karena bila ia mengaku, tak seorangpun, bahkan datuknya sendiri, bahkan raja sekalipun, yang bisa menolongnya. Namun sepertinya cinta itu sudah terlalu dalam.

Puteri menolak melindungi dirinya sendiri, apalagi mengingkari cintanya pada Mulhallal selama ini. Mishaal kembali ke persidangan dengan tiga kali mengucap, Aku telah melakukan zina. Aku telah melakukan zina. Aku telah melakukan zina. Maka dijatuhkanlah eksekusi mati kepada sang putri, begitu pula dengan kekasihnya.

Eksekusi mati Mishaal dan Mulhallal terjadi di tahun 1977, tanggal 15 Juli di taman Gedung Ratu Arab Saudi. Meski ia punya status yang tinggi, ia tetap diperlakukan sebagaimana terpidana mati. Kedua mata Mishaal ditutup, ia juga disuruh berlutut dan dieksekusi atas instruksi langsung dari sang
kakek. Ini dilakukan karena Mishaal dianggap telah mencoreng kehormatan keluarga, karena semestinya dia menikah dengan pria yang dijodohkan dengannya.

Mulhallal melihat dengan mata kepalanya sendiri bagaimana kekasihnya menghadapi siksaan eksekusi. Hukuman bagi wanita yang dituduh zina adalah hukum rajam. Prosesi rajam dilakukan dengan cara tubuh ditanam berdiri di dalam tanah setinggi dada, lalu dilempari batu hingga mati. Tak terbayang bagaimana rasa sakit karenanya. Tapi begitulah hukum yang berlaku di negeri itu.

Tapi tak lama lagi, dia sendiri juga akan menghadapi kematiannya. Sebuah pedang telah ditempelkan di lehernya dan dia pun sudah siap dieksekusi. Sayangnya, algojo yang melakukan eksekusi bukan profesional sehingga kepala Mulhallal tidak bisa putus dengan sekali tebasan. Jadi,kematian itu bisa dibayangkan bagaimana sakitnya.

Rumor Kematian

Ada isu yang beredar bahwa perempuan yang dieksekusi itu bukanlah sang putri sebab dia bagaimanapun adalah keluarga kerajaan. Bisa dipastikan keluarga kerajaan yang
begitu sayang dengan Mishaal takkan sampai hati membunuh dia. Tapi hanya keluarga kerajaan saja yang tahu semuanya.

Setelah hukuman eksekusi ini, peraturan tentang wanita yang ada di Arab semakin ketat. Raja menambah penjagaan di beberapa fasilitas umum dimana pria dan wanita sering bertemu. Kisah nyata tentang puteri Saudi ini diflmkan dengan judul Death of a Princess. Banyak kontroversi mengiringi film ini

Sumber:Viral Power’s article

 

Anak Melayu Diantara 10 Manusia Bertuah Memiliki Mata Tercantik di Dunia.. Dasyattt,Siapa Lah Anak Melayu Yang Bertuah Tu…

Seluruh anggota tubuh badan kita adalah nikmat dan kurniaan dari Allah swt. Segala yang kita punya hanyalah pinjaman semata-mata. Ada orang yang dilahirkan dengan kecantikan yang susah untuk ditandingi. Ada yang dilahirkan tak cukup sifat,semuanya atas kehendak dan izin Allah.

Tapi 10 manusia ini bertuah kerana dilahirkan dengan sepasang mata yang pastinya buat kita terpegun melihat kebesaran Allah. Tak perlu pakai contact lens pun!

Adik Afgan
Sepasang anak mata yang berwarna hijau ini adalah milik kepada seorang kanak-kanak yang berasal daripada Afganistan.

 

Anak Melayu Diantara 10 Manusia Bertuah Memiliki Mata Tercantik di Dunia.. Dasyattt,Siapa Lah Anak Melayu Yang Bertuah Tu…

Sharbat Gula
Gambar yang pernah mencetuskan fenomena apabila gambar gadis ini telah dijadikan sebagai penghias muka depan majalah National Geographic pada tahun 1985.

Anak Melayu Diantara 10 Manusia Bertuah Memiliki Mata Tercantik di Dunia.. Dasyattt,Siapa Lah Anak Melayu Yang Bertuah Tu…

Jane Doe
Meskipun terkenal di seluruh dunia, namun identiti kepada pemilik sepasang anak mata yang cantik ini gagal untuk dikenalpasti.

Anak Melayu Diantara 10 Manusia Bertuah Memiliki Mata Tercantik di Dunia.. Dasyattt,Siapa Lah Anak Melayu Yang Bertuah Tu…

Anak Pakistan
Kanak-kanak yang baru berusia enam tahun ini berasal yang berasal daripada Pakistan dikatakan cukup bertuah kerana meskipun dilahirkan di dalam keluarga yang miskin, beliau telah diberikan kelebihan untuk memiliki sepasang anak mata yang menawan.

Anak Melayu Diantara 10 Manusia Bertuah Memiliki Mata Tercantik di Dunia.. Dasyattt,Siapa Lah Anak Melayu Yang Bertuah Tu…

Anak Benggali
Di tempat kelahirannya, kanak-kanak perempuan ini cukup popular kerana memiliki sepasang anak mata yang berwarna hijau. Tidak cukup dengan itu, bulu matanya yang panjang dan melentik itu turut membuatkan ramai orang tertawan.

Anak Melayu Diantara 10 Manusia Bertuah Memiliki Mata Tercantik di Dunia.. Dasyattt,Siapa Lah Anak Melayu Yang Bertuah Tu…

Anak India
Pemilik kepada sepasang anak mata yang berwarna turquoise ini berasal daripada India pernah mencetuskan fenomena apabila gambar beliau menjadi tular di internet pada suatu ketika dahulu.

Anak Melayu Diantara 10 Manusia Bertuah Memiliki Mata Tercantik di Dunia.. Dasyattt,Siapa Lah Anak Melayu Yang Bertuah Tu…

Si comot yang cantik
Gambar kanak-kanak perempuan yang baru berusia 2 tahun ini pernah menjadi tular suatu ketika dahulu. Meskipun kelihatan comot dan tidak terurus seperti kanak-kanak sebayanya yang lain, namun, kecantikan anak mata yang dimiliknya membuatkan ramai yang tertawan.

Anak Melayu Diantara 10 Manusia Bertuah Memiliki Mata Tercantik di Dunia.. Dasyattt,Siapa Lah Anak Melayu Yang Bertuah Tu…

Awang hitam
Berbeza dengan anak-anak orang hitam yang lain, kanak-kanak lelaki ini memiliki anak mata yang berwarna kebiruan seperti warna anak mata milik kanak-kanak orang putih.

Anak Melayu Diantara 10 Manusia Bertuah Memiliki Mata Tercantik di Dunia.. Dasyattt,Siapa Lah Anak Melayu Yang Bertuah Tu…

Anak Melayu
Gara-gara memiliki sepasang mata berwarna biru, seorang kanak-kanak lelaki melayu mencuri perhatian umum sehingga mendapat ancaman daripada kawan-kawannya.

Kamarul Hisham Mustaffa, 9, mengakui ramai orang tersalah anggap dirinya memakai kanta lekap hingga ada yang mahu mencungkil matanya.

“Syukur saya dianugerahkan keistimewaan ini.

“Tetapi ada kawan yang mahu korek mata saya sebab mereka sangka saya memakai kanta lekap.

“Malah mereka panggil saya dengan nama mata guli,” katanya.

Kamarul yang masih bersekolah di Sekolah Kebangsaan Mempagar, Beufort, Sabah, itu merupakan anak bongsu daripada tiga beradik.

Keunikan itu diwarisi daripada ibunya, Rosdah Abdullah, 47, yang berdarah kacukan Melayu, Brunei dan Pakistan.

Ibunya bagaimanapun memiliki warna mata biru pada sebelah kanan dan hitam di bahagian kiri.

“Selain ibu, kakak sulung saya (Nurul Syafiqa, 17) juga memiliki warna mata sama manakala ayah (Mustaffa Kamal, 48) dan abang mempunyai mata warna hitam,” tambahnya.

Ada Kawan Mahu Korek Mata Saya – Budak Beufort Mata Biru

Anak Melayu Diantara 10 Manusia Bertuah Memiliki Mata Tercantik di Dunia.. Dasyattt,Siapa Lah Anak Melayu Yang Bertuah Tu…

 

Sumber kuasaviral

Via:kecoh habis

 

(Foto )Sekitar Majlis Sambut Menantu Abam Bocey..Merah Menyala Kedua Pengantin! Impian Abam Jemput Semua Hadir Terlaksana..

DENGAN kos perbelanjaan hampir RM50,000 serta menerima tajaan daripada pelbagai pihak, majlis persandingan pelawak terkenal, Abam Bocey, meriah.

Difahamkan, hampir 10,000 tetamu termasuk jiran tetangga, kenalan rapat dan peminat Abam hadir pada majlis pihak lelaki yang berlangsung di Batu 10, Gombak itu, hari ini.

Abam atau Syed Umar Mokhtar Syed Mohd, 29, berkata, dia gembira apabila hasratnya untuk melihat semua orang hadir pada majlis bersejarahnya itu terlaksana.

“Alhamdulillah saya gembira melihat ramai kenalan yang datang dan ada juga yang saya tidak kenal. Apa pun saya ucapkan terima kasih kepada semua yang sudi meraikan majlis persandingan saya,” katanya.

Segak berpakaian songket Melayu berwarna merah, Abam dan isteri Siti Nurhidayah Mohd Ali, 25, turut terharu ramai pihak sudi menaja majlis persandingannya.

“Alhamdulillah jika dikira tetamu yang hadir bukan sikit untuk pihak luar menaja saya. Jika ada yang terkurang, saya mohon maaf,” katanya.

Sementara itu Abam berkata, kehidupannya kini lebih terurus selepas sebulan bergelar suami.

“Masih banyak lagi perkara baru yang sedang saya lalui. Jika dulu makan minum sendiri dan hendak sarapan kena pergi kedai.

“Sekarang setiap pagi isteri akan sediakan. Semua menu sudah tersedia,” katanya.

Terdahulu, Abam dan Siti Nurhidayah diijab kabulkan pada 8 Disember lalu di Sabak Bernam.

Sumber : hmetro.com

Via:Ceritera Dunia

 

 

[GAMBAR] Wajah Terkini Maya Matahari, Nampak 20 Tahun Lebih Muda!

Cepat betul masa berlalu kan, sedar tak sedar lagu Bunga Matahari nyanyian Maya sudah lebih 15 tahun.

 

Sungguhpun begitu, rentak dan lirik lagu tersebut masih bermain-main difikiran kita. Nampak sangat lagu-lagu lama sangat berkualiti.

Tetapi bukan itu yang MH ingin katakan, tetapi MH sangat terkejut melihat gambar-gambar terkini penyanyi lagu tersebut!

Memang cantik dan langsung tidak menyangka penyanyi ini sudah melangkah masuk ke dunia 40-an.

MH memang puji macam mana Maya menjaga kecantikan dan kesihatan diri! Kalau orang tak kenal siapa Maya, mungkin akan menyangka Maya ini baru sahaja berusia 20-an.

Okay tak nak cakap banyak, korang tengok sendiri gambar-gambar terkini Maya yang memang super lawa!

 

Sumber : Media Hiburan

Via:Ceritera Dunia

 

 

Semasa Manusia Sakit, Allah Kirimkan 4 Malaikat Mendatangi Manusia. Nak Tahu Sebab, Sila Baca.

Semua manusia akan merasa sakit. Jika anda sakit, tak perlu anda bersedih dalam sakit tersebut kerana itu adalah ujian dalam ibadah anda. Salah satu bukti kasih sayang-NYA adalah, Allah mengutus 4 malaikat untuk selalu menjaga kita semasa sakit. Berikut adalah penjelasannya;

“Apabila seorang hamba yang beriman menderita sakit, maka Allah memerintahkan kepada para malaikat agar menulis perbuatan yang terbaik yang dikerjakan hamba mukmin itu semasa sihat dan semasa waktu senangnya.”

Apabila manusia sakit, Allah memerintahkan empat malaikat mendatangi pesakit
Sakit itu adalah ujian dan penghapus dosa
Ucapan Rasulullah SAW tersebut diriwayatkan oleh Abu Imamah al Bahili. Dalam hadis yang lain Rasulullah bersabda :

“Apabila seorang hamba mukmin sakit, maka Allah mengutus 4 malaikat untuk datang padanya.”

Allah memerintahkan :

Malaikat pertama untuk mengambil kekuatannya sehingga menjadi lemah.
Malaikat kedua untuk mengambil rasa lazatnya makanan dari mulutnya.
Malaikat ketiga untuk mengambil cahaya terang di wajahnya sehingga berubahlah wajah si sakit menjadi pucat lesi.
Malaikat keempat untuk mengambil semua dosanya , maka berubahlah si sakit menjadi suci dari dosa.
Tatkala Allah akan menyembuhkan hamba mukmin itu, Allah memerintahkan kepada malaikat 1, 2 dan 3 untuk mengembalikan kekuatannya, rasa lazat,nya dan cahayanya di wajah sang hamba.

Namun untuk malaikat ke 4, Allah tidak memerintahkan untuk mengembalikan dosa-dosanya kepada hamba mukmin. Maka bersujudlah para malaikat itu kepada Allah lalu berkata : “Ya Allah mengapa dosa-dosa ini tidak Engkau kembalikan?”

Tempat malaikat membuang dosa pesakit
Allah menjawab: “Tidak baik bagi kemuliaan-Ku jika Aku mengembalikan dosa-dosanya setelah Aku menyulitkan keadaan dirinya ketika sakit. Pergilah dan buanglah dosa-dosa tersebut ke dalam laut.”

Dengan ini, maka kelak si sakit itu berangkat ke alam akhirat dan keluar dari dunia dalam keadaan suci dari dosa sebagaimana sabda Rasulullah SAW : “Sakit panas dalam sehari semalam, dapat menghilangkan dosa selama setahun.”

Sumber: Cyber Dakwah

Via:Ais Limau

 

 

MASYAALLAH! [VIDEO] 5 Selebriti Malaysia & Indonesia Paling Merdu Baca AL-QURAN, No. 3 tu PALING best!

Kita sering mentafsir golongan selebriti sebagai individu yang dikelilingi hiburan, melalaikan dan menjadi contoh negatif pada generasi muda.

Namun tidak semua seperti yang difikirkan. Masih begitu ramai insan seni ini yang memilih untuk fokus bekerja, mencari rezeki dan mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan glamor mereka.

Mengintai khabar dua negara Nusantara, Indonesia dan Malaysia, lima selebriti popular ini dikhabarkan mempunyai suara yang sangat merdu dan fasih membaca kitab suci Al-Quran. Ayuh semak senarainya, no. 3 tu paling best. Cuba dengar!

(1) Dian Sastrowardoyo

Nama Lahir : Dian Paramita Sastrowardoyo
Nama Populer : Dian Sastrowardoyo
Nama Panggilan : Dian Sastro atau Dian
Tempat Lahir : Jakarta, Indonesia
Tanggal Lahir : 16 Maret 1982
Tahun Aktif : 1989 sampai detik ini
Pekerjaan : Aktris
Presenter
Populer Sejak : Membintangi film “ Ada Apa Dengan Cinta “
Tinggi : 1.6 m
Hobi : Membaca, Menonton dan Kerajinan Seni
Agama : Islam
Alumni : Fakultas Sastra Universitas Indonesia
Nama Suami : Maulana Indraguna Sutowo ( Menikah Tahun 2010 )
Nama Anak : Shailendra Sastraguna Sutowo
Ishana Ariandra Nariratana Sutowo
Nama Ayah : Ariawan Sastrowardoyo
Nama Ibu : Dewi Parwati Setyorini

(2) Irwansyah

Nama Lahir : Irwansyah
Nama Panggilan : Irwan
Tempat Lahir : Jakarta, Indonesia
Tanggal Lahir : 6 Maret 1985
Tahun Aktif : 2002 sampai detik ini
Pekerjaan : Aktor
Penyanyi
Pembawa Acara
Agama : Islam
Tinggi Badan : 174 cm
Nama Istri : Zaskia Sungkar ( Tahun 2010 sampai detik ini )
Nama Orang Tua : H. Umar Effendy
Akun Twitter : Irwansyah, Asli

(3) Johan As’ari

Nama : Johan Arrif Bin As’ari

Nama Komersial: Johan As’ari

Umur : 27 tahun / 3 Disember 1986

Asal : Melaka

Pendidikan : Malacca High School.

Diploma jurusan Kaunseling di Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM). Johan pernah mendapat kelas pendidikan tahfiz selama 2 tahun di Pondok Pesantren As-Syuhada, Jambi, Indonesia. Kebolehan menghafal satu setengah juzuk Al-Quran.

Twitter Johan : @JohanAsari

Facebook : Facebook Johan Arrif Asari. FB Fanclub : Johan Asari FC

Group FB : Support Johan Asari (closed group)

Anugerah : Best Couple on Screen (Cinta Elysa)

Telefilem: Romeo dan Makcik Julie, Kesuma Jiwa, Insaf, Jalan Songsang, Ajaibnya Cinta, Tasbih Putih dan Keronchong Untuk Ana

Drama: Penunggu Gunung Raya, Juvana, Terowong episod Kain Kapan, Cinta Elysa, Pelangi Kasih, Bunga-Bunga Syurga, Istidraj Cinta, Cinta Ilahi

Layar Perak: Juvana The Movie

(4) Heliza Helmi & Hazwani Helmi

Nama lahir : Nur Heliza Binti Helmi
Nama beken : Heliza Helmi
Kelahiran : 3 Februari 1986 di Kuala Terengganu, Terengganu – Malaysia
Pekerjaan : Penyanyi dan Aktris (Pelakon)
Facebook : https://ms-my.facebook.com/helizahelmi
Twitter : @helizahelmi

Pendidikan : Heliza menempuh pendidikan pada Sekolah Tadika Yayasan Islam Kuala Terengganu, lalu pada Sekolah Rendah Sultan Sulaiman 1, Kuala Terengganu. Teacher Methodist Girls School, Taiping Perak, Pada tahun 2000-2003 ia masuk di SM Convent St. Ursula dan tahun2004-2005 di Labuan Matriculation College. Akhirnya tahun 2005- 2010, Ia menempuh pendidikan di Degree Education in Science (Biology & Chemistry) of Universiti Malaysia Sabah.

Nama Penuh:Nur Hazwani Afiqah Helmi Nama Singkatan:Ika Asal:Kuala Terengganu Menetap Di:Tawau,Sabah Tarikh Lahir:29/1/1997 P

(5) Dewi Perssik

Nama Lengkap :Dewi Murya Agung
Nama Panggilan : Dewi Persik
Tanggal Lahir : 16 Desember 1985
Usia : 31 tahun
Tempat Lahir : Jember, Jawa Timur, Indonesia
Kebangsaan Indonesia
Zodiac : Sagittarius
Agama : Islam
Profesi : Aktris, Penyanyi
Aktif : 2003–sekarang
Jenis : Musik Dangdut
Perusahaan Rekaman : Pelangi Records
Terkait Dengan Saiful Jamil, Glenn Fredly ,Julia Perez, Radja
Pasangan : Saiful Jamil (2005–2008)
Farid Yusuf Mansur (2008)
Aldiansyah Taher (2009)
Anak Angkat : Felice Gabriel
Saudara : Masbin (kakak laki-laki)
Nama Ayah : Mochammad Aidil
Nama Ibu : Sri Muna
Instagram : dewiperssikreal
Twitter : dewiperssik12

Tips dan Cara agar suara merdu ketika baca Al-Quran

1. Berlatih rutin setiap hari

Dengan berlatih setiap hari, maka akan mampu mengevaluasi kesalahan dan akan terus membenahi agar menjadi lebih baik lagi. Latihan yang baik yaitu pagi hari (setelah bangun tidur), usahakan jangan minum air terlebih dahulu, karena dengan tenggorokan kering akan mudah membentuk dan meningkatkan kualitas suara.

2. Melatih Pernafasan

Qori’/qori’ah dinilai baik jika memiliki pernafasan yang panjang. Karena dengan pernafasan yang panjang akan memperoleh kesempurnaan dalam bacaannya, terhindar dari waqaf (berhenti) yang bukan pada tempatnya (tanaffus) atau terhindar dari akhiran baca yang kurang harmonis karena kehabisan nafas dan juga dari bacaan yang terlalu cepat (tergesa-gesa) karena mengejar sampainya nafas. Melatih pernafasan dengan melantunkan urat-surat pendek sprit An Nashr dengan stu nafas dan dengan lagu yg mudah, bias juga dengan lagu yang lurus. Dengan dilakukan berulang-ulang maka akan kuat nafasnya. Kemudian rahasia beliau dalam pernafasan adalah cara mengambil nafas yang melalui mulut bukan melalui hidung, alasannya dengan melalui muluk akan mampu mengampil nafas dengan cepat dan banyak.

3. Selalu Menjaga Stamina

Stamina sangat diperlukan oleh seorang qori’/qori’ah kerena dengan stamina yang fit maka suara yang keluar akan maiksimal, tidak mudah berubah-ubah, tidak mudah habis. Caranya dengan makan-makanan yang sehat, rutin berolahraga seperti: jogging, renang, atau senam, serta tidak tidur terlalu malam.

4. Tidak Main-main dalam Mengeluarkan Suara

Dalam mengeluarkan suara usahakan tidak seenaknya sendiri. Harus sesuai dengan maqom lagu yang ada. Dan suara yang baik adalah suara yang keluar dari perut dan memiliki power yang baik.

5. Menjiwai Lagu

Tilawah akan terdengar syahdu dan menyentuh hati jika pembawanya dapat menjiwai lagu. Seperti lagu jiharka yang lebih menekankan kebahagiaan maka harus dibawakan dengan rasa gembira. Lain lagi dengan lagu sedih seperti shoba dan sika maka dibawakan dengan penuh khusyuk. Dengan hal itu akan mampu menggetarkan hati pendengarnya.

6. Mampu Mengimprovisasi Lagu

Di dalam perlombaan internasional seorang qori’/qori’ah ditekankan untuk menggunakan lagu/fariasi sendiri sehingga akan menunjukkan ciri khas qori’/qori’ah tersebut.

7. Tidak Mudah Putu Asa

Kegagalan adalah awal dari sebuah keberhasilan. Seorang qori’/qoriah harus terus maju jika ia ingin sukses. Beliau cerita jika dulunya beliau merupakan jago kalah,setiap lomba yang didapat hanya kekalahan. Namun dengan banyak kekalahan belau termotivasi untuk bangkit. Hingga akhirnya beliau menjadi Qori’ terbaik dunia 2009 di Iran.

8. Niatkan Hanya Untuk Allah SWT.

Belaiu mengatakan, “ Saya senang mampu melantunkan ayat-ayat suci’ Al Qur’an seperti ini karena Al Qur’an adalah kalamullah yang sangat mulia, dan membacanya akan mendapat pahala aplagi dengan tartil dan tilawah”. Dengan kata lain dengan niatan lillaahita’ala maka apabila menang ataupun kalah ia tidak akan menyesal dan selalu bersyukur.
Terima kasih atas perhatiannya semoga bermanfaat

Jangan Lupa Komen

sumber: http://www.nona.my via http://bangkrrip2.blogspot.my

Via:Sweet Nutella

 

Debar lagi lucu! Adegan seekor haiwan liar yang cuba mencuri beg gadis ini pasti mencuit hati…

Percutian Janna Breslin di Weeki Wachee Springs, Florida bertukar menjadi pengalaman yang lucu dan menakutkan pada masa yang sama apabila seekor rakun secara tiba-tiba memasuki air dan mahu mencuri beg miliknya!

Rakun liar tersebut dikatakan dengan beraninya memasuki air lalu memanjat ke atas papan untuk meragut beg Janna yang mengandungi pakaian dan sedikit makanan.

Janna telah kongsikan video rakaman kejadian itu di YouTube.

“Masih tidak percaya dengan apa yang telah berlaku!!! Semalam adalah pengalaman pertama saya berhadapan dengan rakun yang liar.”

Janna cuba menghalang cubaan rakun itu menghampiri begnya dengan menggunakan pendayung tetapi gagal apabila rakun ini terus naik ke atas papan dan merampas beg tersebut.

Nasib baik, Janna sempat memegang begnya walaupun berlaku sedikit pergelutan di situ.

“Saya tidak gembira kerana terpaksa mengetuk kepalanya. Saya cuba menjauhkan rakun ini dengan baik tetapi apabila saya merasakan rakun ini tidak mahu melepaskan pakaian dan makanan saya, saya terpaksa lakukan apa yang patut bagi memastikan barang saya selamat.”

“Seperti yang anda lihat, rakun ini berenang pergi dan tidak mengalami sebarang kecederaan.”

Tonton video di bawah.

Sumber: Sunny Skyz

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Via Era Baru