6 Jenis Masakan Bertemakan Ayam – Simple Tapi Mampu Membuatkan Anda Terliur! Yang No. 5 Tu Memang Padu..

Di antara pelbagai jenis juadah kita, masakan ayam boleh dikategorikan sebagai hidangan kegemaran semua orang. Boleh dikatakan menu wajib ada mestilah ayam terutamanya ketika musim kenduri.

 

Terdapat pelbagai jenis masakan ayam yang ada tetapi tidak semua orang rajin untuk memasak atau tahu memasak. Betul tak?

Gambar @upinipinofficial

Kebiasaannya menu ayam yang paling mudah semestinya ayam goreng atau lebih dikenali dengan nama ‘ayam upin ipin’ di kalangan kanak-kanak.

Gambar @upinipinofficial

Sebenarnya masakan ayam ini tidaklah susah mana. Kami kongsikan dengan anda resepi masakan ayam yang paling mudah untuk dibuat. Bukan sahaja mudah, tetapi rasanya juga memang sedap. Jom kita tengok apa bahan-bahannya. Tak sabar nak masak!

 

Tak perlu susah-susah untuk membeli ayam masak madu di kedai. Apa kata anda cuba masak sendiri. Serius memang senang. Kalau masak sendiri, mesti boleh makan banyak-banyak. Sedapnya!

Resepi Ayam Masak Madu : Klik sini

 

Resepi ini mungkin susah bagi sesetengah orang tapi berbaloi untuk dicuba. Rempah kuzi mungkin sukar didapati di kedai, tapi anda tak perlu risau kerana resepi ini kami bagi cara untuk membuat rempah sendiri.

Resepi Kuzi Ayam : klik sini

 

Kebiasaannya asam pedas dimasak bersama ikan, apa kata anda cuba menggunakan ayam. Bukan sahaja sedap, malah lebih murah daripada ikan. Anak-anak pasti suka dengan resepi ini. Memang sesuai untuk seisi keluarga.

Resepi Asam Pedas Ayam : klik sini

 

Ayam goreng antara masakan yang paling senang dan sesuai di makan dengan apa jua hidangan. Kali ini apa kata anda olah sedikit resepi ayam goreng anda dengan tambahkan sedikit rasa. Memang sedap dimakan begitu sahaja.

Resepi Ayam Berempah Serai : Klik sini

 

Ayam masak merah ini memang sangat sesuai dihidangkan bersama nasi panas. Memang terangkat! Walaupun ayam merah ini sinonim dengan kenduri kahwin, namun kini tidak lagi. Anda boleh mencubanya sendiri. Memang sedap!

Resepi Ayam Masak Merah : klik sini

 

Sup ayam merupakan antara makanan yang paling sesuai jika perut anda meragam atau ketika anda kurang sihat. Boleh dihirup sup ayam ketika suam/panas. Memang sedap. Selain dimakan dengan nasi, sup ayam juga sedap dihirup begitu sahaja.

Resepi Sup Ayam Special : klik sini

 

Sumber: Myresipi, Ohbulan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *